To poletje je čas za COLD BREW kavo

Cold Brew KavaČeprav se na prvo žogo COLD BREW kava sliši kot še ena muha enodnevnica, pa ima dejansko cold brew način priprave kave svoje mesto med specialty kavami.

Kaj je COLD BREW kava?

Ni vsaka ledena kava cold brew kava. Kava, ki je pripravljena kot topel napitek in nato ohlajena, NI cold brew kava. Kadar govorimo o Cold brew kavi, govorimo o kavi, ki je pripravljena s hladno vodo. 

Izvor ni Amerika ampak...

Čeprav bi marsikdo dal roko v ogenj, da je cold brew kava hit iz Amerike, pa dejansko cold brew kava izhaja z Japonske, kjer jo bolje poznajo pod imenom kava na KYOTO način. Japonci cold brew kavo pripravljajo že iz začetkov 17. stoletja. Vendar se domneva, da so bili Nizozemci tisti, ki so ta način kave predstavili Japoncem.

Zakaj sploh piti cold brew kavo?

Zakaj bi svojo toplo skodelico kave zamenjal-a za nekaj hladnega?

Kava najhitreje in najbolje sprošča svoje arome in ostale spojine pri temperaturi med 90°C in 95°C, vendar dela kavo kislo. Če želimo doseči podoben učinek pri pripravi s hladno vodo, potem traja proces priprave kave dlje časa, saj moramo povečati čas kontakta med vodo in kavnimi zrni. Cold brew način, ki ne vsebuje toplote in je časovno daljši, pa pripomore k temu, da je kavni napitek na koncu manj kisel. Dobra plat tega je, da ne obremenjuješ želodca s kislostjo :)

Cold Brew Kava doma

Negativna plat prizadene predvsem tiste, ki

uživate v raznolikosti arom, ki nam jih svet kav ponuja. Arome se pri cold brew metodi ne sproščajo tako intenzivno, predvsem ne kisle. 

Prednost manj kislih okusov kave je predvsem ta, da nas manj sili v uporabo mlečnih dodatkov v kavi in sladkorja, kar je prednost sploh pri tistih, ki si želite iz kave ustvariti bolj zdrav napitek. 

Ima Cold Brew kava manj kofeina?

Hladna voda sicer ekstrahira iz kave manj olj in ostalih sestavin, kar vključuje tudi kofein. Vendar če upoštevamo čas trajanja priprave in dejstva, da je za cold brew kavo potrebno več kave, pridemo do rezultata, da ima cold brew kava vsaj enako vsebnost kofeina, če ne celo več.

 

COLD BREW RECEPTI

Smo te navdušili nad Cold brew kavo? Poglej načine kako si jo pripraviti. KLIK

COLD BREW KAVE

Preveri katere kave ti priporočamo za Cold brew način priprave. KLIK

Nazaj na spletni dnevnik