Razlika med Arabiko in Robusto

Čeprav poznamo več kot 100 vrst kavovca, pa v pridelavi prednjačita arabika (Coffea arabica) in robusta (Coffea canephora).

 

Kaj sta arabika in robusta?

Čeprav je robusta dolgo veljala za "gršo" sestro arabike, pa so v zadnjih letih ugotovili, da je pravzaprav mama arabike! Nekje v Južnem Sudanu se je v preteklosti vrsta Coffea canphora križala z vrsto Coffea euginoides in ustvarila nov hibrid: arabiko. To so jo kasneje v Etiopiji, ki velja za rojstni kraj kave, odkrili in začeli pridelovati.

Danes se robusta prideluje v Zahodni Afriki in v JV Aziji, predvsem v Indiji, Indoneziji in v Vietnamu. Arabiko pa pridelujejo v Vzhodni in Centralni Afriki, ter v Srednji in Južni Ameriki.

 

Kakšna je razlika med njima?

Botanično gledano je med njima velika razlika. Ena je slajša in bolj sadnega okusa - arabika, medtem ko je robusta bolj močne arome po oreščkih z višjo vsebnostjo kofeina. Zato se robuste tudi drži "slabši sloves", ki je popolnoma neupravičen.

Ravno zaradi okusa, se je Arabika, čeprav je zahtevnejša za pridelavo, veliko bolj uveljavila v splošni prodaji in uporabi, tako kot kava boljše kvalitete in kot specialty kava. Robusta pa je vedno veljala kot kava slabše kvalitete. Razlika se skriva v tem, da je robusta zaradi manjše zahtevnosti pridelave veliko cenejša na tržišču in zato velikokrat uporabljena za instant kave in kave slabše kvalitete.

Italijani v svojih pražarnah veliko uporabljajo mešanico arabike in robuste, saj doda robusta arabiki pri espressu bolj kremasti podton.

Vendar se v zadnjih letih situacija popravlja tudi na tržišču, saj je zahteva po kvalitetni robusti vse višja. Tako se lahko pohvalimo v našem asortimanu s 100% robusto INDIA KAAPI ROYAL, ki je prva robusta, ki je prejela certifikat Coffee Quality Institute's R Coffee System.

 

Aroma, okus in ostale lastnosti arabike in robuste

Olja, sladkorji in kislost v kavnih zrnih so eni izmed dejavnikov, ki določajo osnovne lastnosti posamezne vrste kave. H končni aromi in okusu doprinesejo veliko tudi prst, podnebje, predelava in praženje.

ARABIKA - vsebuje višji odstotek olj in sladkorjev, ki pri praženju razvijejo bolj sladko in nežno aromo, z manjšo kislostjo.

ROBUSTA - vsebuje manjši odstotek olj in sladkorjev kot arabika, zato je njen okus bolj trpek, vendar pa k temu okusu pripomore tudi veliko višja vsebnost kofeina in klorogene kisline.

Če iščete jutranji zagon, potem je robusta prava izbira za vas, ki se odlično obnese tudi v kombinaciji z mlekom.

 

KUPI KAVO ROBUSTA                                        KUPI KAVO ARABIKA 

Nazaj na spletni dnevnik