Zakaj Single origin stane toliko?

Pa ne kava znamke Bunate. Na splošno. 

Ljudje pridelujemo vino in pivo že več kot 7000 let. To pomeni, da smo že imeli priložnost, izpopolniti pridelavo in okus do popolnosti. 

Kavo pa poznamo komaj od 15. stoletja., oz. so jo po nekaterih virih poznali od 9.stoletja dalje. To pomeni, da kavi manjka kar nekaj tisoč let izpopolnjevanja okusa in pridelave, tudi v primerjami s pravimi čaji.

Pripraviti dobro kavo je tako še vedno relativno nov koncept, čeprav jo smatramo kot del nas, katere poznamo že vse skrivnosti.

Ljudje še vedno izpopolnjujemo njeno pridelavo in predelavo, vendar čeprav, je kava še vedno "v nastajanju", v zgodovini še nikoli nismo pili tako dobre kave!

Pripraviti dobro kavo ne pomeni, da potrebuješ drag espresso aparat. Pripraviti dobro kavo pomeni, da najprej začneš pri osnovi - in to pomeni kupiti kvalitetno kavno zrno. Tukaj pa pridejo do izraza Single origin kave.

 

Zakaj takšna razlika v ceni kave?

Ob pogledu na cene kave v specializiranih trgovinah in v navadnih trgovinah se verjetno velikokrat vprašate: "Zakaj takšna razlika v ceni?" To ni samo muha v smislu, ti pač imajo 1000% maržo na kavo, zapakirali so jo malo lepše in zdaj mislijo, da jo lahko dražje prodajo. 

      1. Smisel Single origin kave ni v tem, da bi pražarji približali okus kave končnemu potrošniku.
        To se počne v masovni prodaji pražnji kav in se velikokrat mešajo v mešanice oz. blend-e (Pozor! Niso vse blend kave slabe!). Smisel je, da ti kot pivec kave spoznaš tla, podnebje, z okusom odkriješ predel sveta, ki ga mogoče ne boš nikoli. Za to kavo stojijo ljudje, ki vlagajo svoje znanje in trud v vzgojo zelo zahtevne rastline, kot je Coffea Arabica.

      2. Sledljivost.
        Pri Single origin kavi je pomembna sledljivost kave. Ni pomembna samo država, ampak tudi regija ali celo plantaža, kjer je bila kava pridelana.

      3. Kvaliteta.
        Kavovec najbolje uspeva v zemlji, bogati z minerali. Najraje ima tudi toplo, tropsko podnebje z veliko dežja. Prava količina sence in visoka nadmorska višina spodbujata počasno rast zrna, kar daje zrnu več časa za razvoj hranilnih snovi, ki imajo za posledico želene okuse. Čeprav obstajajo izjeme, je kava najvišje kakovosti pridelana v senci in/ali na visokih nadmorskih višinah.

        Visokokakovostna kava poleg pravih pogojev potrebuje tudi nego in pozornost usposobljenih proizvajalcev kave.

      4. Delo.
        Nekatere države, kot sta Kolumbija in Kenija, imajo vladno infrastrukturo, ki močno podpirajo proizvajalce kave. Medtem se proizvajalci v nekaterih drugih državah trudijo zbrati vire, potrebne za proizvodnjo visokokakovostne kave, zaradi različnih razlogov: gospodarske nestabilnosti, političnih nemirov, pomanjkanja izobraževanja o najboljših praksah ali pomanjkanja potrebne infrastrukture.

        Ročnega dela je še ogromno. To so manjše plantaže, ki delujejo tudi v zadrugah, a ko govorimo o pridelavi kave, večinoma govorimo o revnih državah v razvoju. To ne pomeni, da bi pa morala biti kava sedaj toliko cenejša. Kvalitetne kave je še vedno zelo malo na tržišču. Pridelovanje kave pa zelo garaško delo.

 

Ne zagovarjamo, da bi morali piti samo Single origin kavo. Če vam je to užitek in si lahko privoščite odlično! Vendar, če ne morete konstantno toliko seči v žep, bi pa radi raziskovali okuse kav, pa si kupite kakšno Single origin kavo za posebne priložnosti oz. "za dušo". 

Nazaj na spletni dnevnik