Začetek vseh začetkov zgodbe o kavi

Človeštvo in kava imata nekaj skupnega. Začetke obeh lahko geografsko postavimo v isti predel sveta - Afriko oz. natančneje Etiopijo. Če je za človeško raso pomembna najdba "Lucy", pa je za kavo pomemben pastir po imenu Kaldi, ki je dve tisočletji nazaj odkril čudežni sadež zaradi katerega ostane buden. 

Od prvih kavarn na Bližnjem vzhodu...

Stoletja kasneje so trgovske vezi med kraljestvi današnje Etiopije in Jemna preko pristanišča Mokha omogočile prihod kave na Bližnji vzhod. Kava je v arabskem svetu hitro postala pomembno trgovalno blago, predvsem po tem, ko so v 16. stoletju postale popularne kavarne. Kavo so z osvojitvijo Jemna hitro osvojili tudi Otomanski Turki, ki so kavo pridelovali, jo na nek način spražili in preko Sueza tovorili v Aleksandrijo, kjer so jo prodajali v Evropo.

... do prvih kavarn v Evropi

Turki so zaradi svojih osvajalnih pohodov kavo hitro predstavili tudi Evropi in hitro so se odprle prve kavarne na Dunaju. Kaj nič pa ni za Dunajem zaostajala preostala Evropa. Že leta 1652 se je prva kavarna odprla v Londonu, že 10 let kasneje jih je bilo v Londonu čez 100. 

Kavarne so po vsej Evropi hitro postale zatočišče trgovcev, politikov, intelektualcev, novinarjev in umetnikov in kraj kjer je veljala enakost, saj nisi mogel rezervirati miz. 

Pariz je svojo prvo kavarno dobi 20 let za Londonom, hitro pa se je kava razširila tudi v takrat Novi svet, kjer so prvo kavarno odprli v Bostonu. 

Kava se razširi v svet

Potrebe po kavi v Evropi so bile vedno večje in ker Evropejcem ni bil po godu monopol nad trgovino s kavo, ki so jo imeli Turki, so Nizozemci začeli gojiti kavovec v predelih Indije, Šrilanke in Jave. Francozi so začeli gojiti kavo na otoku Bourbon, kjer je prišlo do naravne mutacije kavovca in je nastala nova vrsta, ki jo še danes poznamo - Bourbon. 

Kava je hitro začela naseljevati tudi Karibska otočja, 1723 je prišla v Kolumbijo, Brazilijo 1727 in se kasneje razširila na ostale države Srednje Amerike. 

 

Kava je stoletja kasneje še bolj osvojila svet, krojila politiko in svetovno trgovino. Več o tem si lahko preberete v članku Globalna dominacija kave KLIKNI

Nazaj na spletni dnevnik