Globalna dominacija kave

Kava je s prihodom v Evropo hitro začela krojiti ne samo kulturo pitja, ampak je postala pomembna trgovalna dobrina in predvsem pomembna poljščina v veliko krajih nekoč velikih kolonij. 

Kava vse od 17. stoletja doživlja konstanten vzpon v pitju, kar se je odražalo tudi v vse večjih potrebah po pridelavi. Do sredi 18. stoletja je kavo pridelovalo večino držav Južne in Srednje Amerike, Indija in Indonezija. 

Brazilija postane največja pridelovalka kave

Brazilija se lahko še danes zahvali Bostonski čajanki, ki je bila povod, da je vse več Američanov osvojila kot napitek kavo. Ta nova navada Američanov je povečala potrebo po kavi in Brazilija, ki ni dojemala kave kot običajen pridelek, ampak bolj kot industrijo je od tega odnesla največ. Do leta 1920 je pridelala 80% kave na svetovnem tržišču (današnji delež je približno 35%).

Blišč in beda držav pridelovalk kave

Žal se pri tej temi ne moremo izogniti vprašanja kolonializma in suženjstva. In čeprav je že preteklo veliko časa od takrat se je veliko, predvsem afriških držav spopadalo z notranjimi krizami, ki niso samo onemogočale razvoj pridelovanja kave, nekatere države so komaj v zadnjih 20 - 30 letih uspele vzpostaviti normalne okoliščine povezane s pridelavo, predelavo in trgovino. 

Seveda pa obstajajo tudi izjeme - Kostarika, katera je znana po lepih plažah in še boljši kavi je svetla izjema, kako vlada že več kot 200 let vzpodbuja in pomaga pridelovalcem kave. 

Kava v 20. stoletju

Potreba po kavi že od njenega začetka popularizacije v arabskem svetu narašča. V začetku 20. stoletja so izumili instant kavo iz še cenejše vrste kavovca - Robuste, ki je na zemljevid pridelovalk postavila še nekaj držav, kot je recimo Vietnam. 

V 20. stoletju pa se je pojavila še ena novost: italijanski espresso. V 1950 letih si lahko našel bare, kjer so stregli espresso že po vsem svetu. 

V kasnejših letih je postal hit kava, mleko in sladkor. S pojavom komercialnih kavarn po vsem svetu kava več ni postala samo tista črna vroča tekočina, ampak cel nov razpon pijače. 

Vendar ne glede na način priprave kave, pa nekaj ostaja že stoletja enako - pojem kavarne kot prostora, kjer je prostor za druženje, posel, dostop do znanja in še veliko drugega. 

 

Ta članek je nadaljevanje članka Začetek vseh začetkov zgodbe o kavi, ki ga lahko prebereš na tej povezavi: KLIK

Nazaj na spletni dnevnik