BREZKOFEINSKA oz. KAVA BREZ KOFEINA

Čeprav je za koga to nesprejemljivo, ampak brezkofeinska kava je za vse ljubitelje okusa kave dobrodošel del izbora kave. 

Kava brez kofeina ni povsem brez kofeina! Ker se kofein iz kave izloča s posebnim postopkom v kavi ostane še nekaj kofeina, ki pa je zanemarljivo majhen - do 5% običajne vsebnosti kofeina.

 Za odstranjevanje kofeina iz kavnih zrn obstaja več različnih metod dekofeizacije, vendar v svetu kraft kav ne pristajamo na metode, ki bi kakorkoli vplivale na okus, vonj ali kakovost kavnih zrn. Zato se je uveljavila metoda "Swiss water process", ki je uporabljena tudi pri naši brezkofeinski kavi. 

 

SWISS WATER PROCESS je metoda, ki je bila razvita posebej z namenom, da se pri dekofeizaciji kave izognemo vsakršnikolim kemičnim procesom ali snovem.

Kofein se iz kave izloča s pomočjo topnosti in osmoze. Zelena kavna zrna najprej namakajo v vroči vodi, kjer se namakajo več ur. V tem času se začne "kuhati" in izloča v vodo aromo, olja in kofein.

Kavno vodo nato sfiltrirajo preko posebnega filtra, ki zadrži samo molekule kofeina. Rezultat je, da dobimo zelena kavna zrna brez kofeina v vodi polni olj in arom, ki jo imenujemo ekstrakt zelene kave.

Tukaj nastopi drugi del te metode - OSMOZA. Zrna, ki so ostala brez arome zavržejo in v ekstrakt namočijo nova zrna (ki vsebujejo kofein). Ker so nova zrna in ekstrakt v ravnovesju z molekulami arome, se ponovno izloči kofein, kavna zrna pa ostanejo polna arome in okusa. 

 

KAJ SPLOH JE KOFEIN?

Kofein je naraven, brez okusa in trpek alkaloid, ki ga najdemo v kar nekaj rastlinah, kot so: kavovec, čajevec, kakavovec in Yerba mate. V osnovi je psihoaktivna droga, saj stimulira centralni in avtonomni živčni sistem. Zato ga imamo ljudje radi - stimulira fokus in blokira receptorje, ki so zadolženi, da nas naredijo utrujene.

 

KUPI BREZKOFEINSKO KAVO KLIK

Nazaj na spletni dnevnik