Cimetove ovsene pahuljice s kavo

Okusen in hranljiv zajtrk, ki je idealen za vse, ki zjutraj nimate veliko časa za pripravo zajtrka, saj ga pripravite en večer prej. Recept pa je tudi odlična ideja za zdravo malico, ki jo enostavno odnesete že pripravljeno v službo ali po opravkih.

Cimetove ovsene pahuljice s kavo so odlična jutranja izbira za bolj zdrav zajtrk, ki pa že vsebuje kofein, tako se zjutraj ne rabite muditi s kuhanjem kave. Recept zahteva pripravo en večer prej, kar pomeni, da vam zjutraj ostane več časa za ostale opravke, ali pa vam predstavlja idealen zajtrk, saj bi ga drugače izpustili zaradi pomanjkanja časa.

Zakaj smo dodali kavo v recept? Zato, ker se kava s svojim okusom odlično dopolnjuje s sestavinami, hkrati pa poskrbite, da kave ne popijete na prazen želodec.

Če vam je recept všeč, želite pa svojo jutranjo kavo popiti na običajen način, potem iz recepta enostavno odstranite kavo, saj bi bil drugače prevelik vnos kofeina naenkrat.

Potrebujete (recept za 1 osebo):

  • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
  • 3 žlice grškega jogurta, Skyr-a, ali drugega jogurta
  • 1/2 skodelice mleka po izbiri
  • 1/2 - 1 čajno žličko cimeta
  • 1 čajna žlika chia semen
  • 1 čajna žlička medu ali javorjevega sirupa (po želji)
  • 1/2 skodelice cold brew kave

Priprava:

  1. Zvečer v skodelico dodajte vse sestavine razen kave, in skodelico čez noč pustite v hladilniku
  2. Cold brew kava: 1 žlico grobo mlete kave prelijte s hladno vodo (1,5 dcl) in pustite čez noč 
  3. Zjutraj precedite kavo in jo dolijte receptu, premešajte in voila! Tvoj zajtrk je pripravljen v 2 min in vsebuje tvojo jutranjo dozo kave

 Po želji si lahko pogrejete in pojeste toplo.

NAMIG: če si boste recept pripravljali vsako jutro, si lahko pripravite tedensko zalogo cold brew kave, saj v hladilniku ostane cel teden!

COLD BREW KAVA: Cold brew kava je kava pripravljena s hladno vodo. Glavna prednost cold brew kave je ta, da izloči manj arom - predvsem kislih in trpkih - zato je lažje pitna. Sicer izloči tudi manj kofeina, zato potrebujemo več kave, če želimo doseči enako količino kofeina kot pri toplo pripravljeni kavi.

Ker se cold brew kava pripravlja s hladno vodo, potrebuje dlje časa, da izloči vse sestavine. Zato tudi potrebuje grobo mletje kave (primerno za French press ali še grobje mletje), saj je kontakt med vodo in zrni dolg in za primerno in okusno kavo ne uporabljajte kave mlete za turško kavo ali espresso kavo, saj bo kava imela okus po pesku in bo brez okusa.

Več o Cold brew kavi, si lahko preberete tukaj.

 

PRIPOROČAMO:

Čokolada & Lešnik Čokolada & Lešnik, Aromatizirana kava

Cookie, Aromatizirana kava Cookie, Aromatizirana kava

Costa Rica, Single origin kava Costa Rica, Single Origin kava

Kuba, Single origin kava Kuba Serrano Lavado, Single Origin kava

Nazaj na spletni dnevnik