Po čem se teobromin v yerba mate razlikuje od kofeina v kavi?

Ja kaj pa je sedaj tole... Nek teobromin v nekem yerba mate...

V bistvu teobromin tvoje telo že zelo dobro pozna, saj ga vsebuje tudi kakav.

Teobromin spada v isti razred stimulansov kot kofein, vendar se teobromin precej razlikuje od kofeina, ker ponuja dolgotrajnejšo, bolj sproščeno energijo brez skokov in padcev.

V nasprotju s kofeinom, teobromin ni stimulans osrednjega živčnega sistema in zato običajno ne povzroča občutka napetosti ali živčnosti. Iz istega razloga teobromin ne povzroča odvisnosti. Energija iz teobromina je bolj podobna dobremu spancu in vam daje tudi "holistično vzdušje", saj se počutite bolj osredotočeni (pozitivno vliva na koncentracijo).

Več o kofeinu si lahko prebereš TUKAJ

Teobromin in kofein sta podobno zgrajeni vrsti farmakološko aktivnih kemikalij, vendar z opazno različnimi učinki. Teobromin je nežen, blag, deluje počasi, je dolgotrajen in ne povzroča odvisnosti, medtem ko je kofein intenziven, močan, hitro delujoč, kratkotrajen in lahko zasvoji.

formula kofeina in teobromina

Dve pomembni razliki, kako teobromin drugače vpliva na telo, kot kofein:

  • BOLJŠI FOKUS (KONCENTRACIJA)
    Teobromin lahko pomaga pri delovanju možganov in pomaga izboljšati osredotočenost. V drugi študiji so udeleženci, ki so jim bile dodeljene določene naloge, po zaužitju yerba mate napitkov pokazali več zanimanja in pokazali večjo umirjenost.

  • BOLJŠI SPANEC
    Zanimivo je, da vam lahko teobromin kljub temu, da je stimulans, pomaga spati ponoči, saj pomaga uravnovesiti možgansko kemijo.  Kljub temu, pa velja še vedno isto pravilo: tudi razpolovna doba presnove teobromina je nekje 5 ur. Zato kljub temu ne pijte napitka v kratkem času pred spancem.

 

Te je teobromin kot stimulans prepričal?

Yerba mate čaj najdeš v napitkih 90(MG) in 120(MG).

Kaj je yerba mate čaj?

Yerba mate (lat. Ilex paraguariensis) je grm, ki raste v Južni Ameriki. Podobno kot kavovec ali čajevec vsebuje kofein, njegova odlika pa je v tem, da vsebuje višjo vsebnost kofeina kot Matcha. Poleg tega pa vsebuje teobromin in teofilin, ki je podobno kot kofein stimulant, vendar poleg fizične poživitve, vpliva tudi na mentalno poživitev. Zato je Yerba mate znan kot topli napitek, ki vzpodbuja koncentracijo. 

Nazaj na spletni dnevnik